Univerzální těsto

,,To mi řekni Karle, jak jsi přišel na to, že ze sedmýho schodu má pivo tu správnou teplotu?,,

,,Dlouhodobým zkoušením.  Ze šestého je ještě teplý a z osmého už přechlazený,, (Vesničko má středisková)

Já zas podobným zkoušením zjistila, že nejvíc mi vyhovuje toto těsto. Používám ho na bábovku, bublaninu i jako korpus na dort. Přidávám si do základu někdy kokos, ořechy, nastrouhanou čokoládu, nebo Margotku. 

Základ tvoří 3 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, ¾ hrnku cukr krystal, ¼ hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 sáček vanilkového cukru a 1 sáček prášku do pečiva.

Do žloutků utřu cukr krystal a vanilkový cukr, přidám mouku a prášek do pečiva, vliji mléko a olej vše promíchám a nakonec lehce vmíchám tuhý sníh z bílků.

Vliji do vymazané (osvědčilo se mi domácí sádlo) a vysypané nádoby (forma na dort, bábovku, pekáč, cokoliv) a vložím do vyhřáté trouby (osobně peču na 160°C v teplovzdušné troubě, 25 min.).

Třešňový koláč s drobenkou

  

Bublanina z malin a jahod

Dort